Kóka Rozália

Népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes, néprajzkutató, Magyar Örökség díjas mesemondó, újságíró, író, a Népművészet Mestere (Bajmok, 1943 – )

1943-ban a vajdasági Bajmokon született. Édesapja bukovinai székely származású asztalosmester, édesanyja bácskai magyar varrónő volt. 1941 májusában a bukovinai székelyeket Bácskába telepítették, onnan 1944 októberében menekülniük kellett. 1945 márciusában családjával a Völgységben, egy kis, ezerlelkes, németek lakta faluban, Felsőnánán telepítették le. Itt végezte el az általános iskolát, majd Szekszárdon tanult tovább. A Kaposvári Felsőfokú Tanítóképzőben (később Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola, a Kaposvári Egyetem egyik alapító jogelőd intézménye) szerezte meg a tanítói oklevelet. 1962-ben szüleivel Érdre költözött. 1964-ben férjhez ment és tanítóként dolgozott, időnként megszakításokkal.
1971-ben alakította meg, és máig vezeti az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört. 1973-ban a Szóljatok játszók, regölők pályázaton a Csiki Véró élete című monodrámája forgatókönyvével, majd a bemutatásával országos első helyezett lett. Ekkor indult előadóművészi pályája. Néprajzi gyűjtéseket végzett Erdélyben, Moldvában, Bukovinában, a Belgrád mellett élő al-dunai és a kanadai bukovinai székelyeknél. Kutatási területe a bukovinai székelyek, moldvai csángók néprajza. Gyűjtéseiből előadóesteket, meseműsorokat szerkesztett, amelyekkel az egész “magyar glóbuszt” bejárta. Hanglemezek, kazetták is készültek belőlük. 1989-ben jelent meg első könyve, a bukovinai székely, gyímesi és moldvai népi szerelmes történeteket tartalmazó Egy asszon két vétkecskéje című kötet.
1964 óta a Magyar Néprajzi Társaság; 1989 óta a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület tagja, a Vass Lajos Népzenei Szövetség alapító titkára (1995-2000), örökös tiszteletbeli elnöke.  A Magyar Művelődési Intézetben is dolgozott, népzenei főelőadóként. Rendszeres újságírója volt 1992-1995 között a Zene Szó folyóirat – Madárka, madárka (népdalkörök, pávakörök, citerazenekarok) c. rovatának. 1995-től a lap megszűnéséig a Világlap gyermekrovatának szerkesztője volt.  1994 óta a FolkMAGazin egyik szerzője, az Egyszer volt, hogy is volt? c. gyerekrovat, és A történelem sodrában c. rovat gondozója.

 

A szerző kiadónknál megjelent művei