Zsombori Erzsébet – Zsimbi

festőművész, grafikus (Bonchida, 1949 )

Festőművész, selyemfestményeiről és könyv­illusztrációiról ismert. Tanulmányait Kolozsvá­ron végezte. Tagja a Magyar Alkotóművészek Or­szá­gos Egyesületének. Több mint 100 egyéni kiállítása volt Magyarországon és szerte a nagyvilágban, és számos csoportos kiállításon is részt vett. 1975-től vesz részt hazai és külföldi tárlatokon. Több mint 50 egyéni kiállítása volt Magyarországon és szerte a nagyvilágban és számos csoportos kiállításon is részt vett.

1964-től 1984-ig reklámgrafikusként dolgozott. Pályája elején alkalmazott grafikusként indult, később festeni kezdett. Kiállító művészként bemutatkozott Stockholmban, Koppenhágában, Bécsben, New Yorkban, Washingtonban, Londonban.

Művészetéről így vall: „A festés olyan, mint a naplóírás. Egy tárlat anyagából sok minden kiderül, legalább egy szegmense az életünknek. Mi változunk, és ezzel együtt változnak a képek, a színek, világos, sötét, fekete, fehér, boldog és boldogtalan… Hangulatokat, érzéseket festek. Zenét. A világban zene szól, és a zenében virágot képzelek. A bagoly néha szomorú, a bohóc sokarcú. A réten néha egyedül sétál a madár, máskor kettesben repülnek. A füvek közt élet, a köveknek lelkük van. A napraforgó a nap felé fordul, benne az élet spirálja. A tél tiszta, makulátlan, hó borít be mindent.

A szerző kiadónknál megjelent műve