Makó Ágnes

A részvétel nem önkéntes (e-könyv)

Makó Ágnes első novelláskötete negyven­öt rövidprózát tartalmaz. A sötét humorú, abszurd elemeket sem nélkülöző, időnként meghökkentő, máskor hátborzongató írások­ból megtudhatjuk, mi jár egy bankrabló, egy rockdobos vagy egy cirkószerelő fejében; mit üzenne a húsleves vagy a szójajoghurt a hű­tőből; mit válaszol a spamre Terike néni Ba­lassagyarmatról, és mi történik, ha hatalmat adunk kutyák vagy baglyok kezébe. Elgon­dolkodhatunk, vajon figyelünk-e arra, amit a gyerekünk próbál elmagyarázni nekünk, ho­gyan kellene viselkednünk a Marson, és mit él át, akinek a klerek bevonják a számlapénzét. Kiderül, hogyan állapíthatjuk meg a szem­bejövő férfiról, hogy erőszaktevő-e, és hogy régen tényleg minden jobb volt-e, még akkor is, ha az a régen most van. És ez csak tizenkét példa a negyvenötből.

 „A kisebb-nagyobb beavatkozások során megpróbáljuk feltárni a tompa szaglás, az el­korcsosult fül és az életlen, haszontalan fogak anatómiáját. Engem különösen a fogak érde­kelnek, tudós kollégám azt mesélte, legalább öt teljes emberi fogsorra lesz szüksége a ku­tatásához, amit szépen, egy darabban fog ki­nyerni az önök szájából. Ehhez ráadásul saját érzéstelenítési eljárásokat dolgozott ki, me­lyek közül egyelőre a hastájék csiklandozása tűnik a leghatékonyabb módszernek.”


Nagyi kiköltözik külföldre, de a hamvait majd hazaküldeti.

A Toi-Toi vécé teljesen kiborul, hát még a fickó, akire ráborul!

A hamvaska gazella móresre tanítja a kiöregedett oroszlánt.

Az elhasználódott rokonokat ki kell rakni lomtalanításkor.

Haza kéne vinni egy nőt, csak hát, ugye, ott az anyám!

Vajon a világvége jót tesz az emésztésnek? Ott is kell csáká­nyozni?

Vajon Doktor Kuvik csak különc vagy tényleg ragadozó?

Na jó, nem spoilerezek tovább, falatozza inkább komótosan a nyájas olvasó Makó Ágnes jobbnál jobb minisztorijait, me­lyek akár velünk is megtörténhetnének. Hús-vér életek ütköz­nek ezekben a prózákban, hol tragikusan, hol komikusan, hol tragikomikusan. Az író stílusa precíz, mégis virtuóz. Higgadt, mégis szikrázó. Visszafogott, mégis izgalmas. Figurái tovább élnek bennünk, helyzeteit nem fogjuk elfelejteni. Vigyázat, száz százalék jóféle irodalom! A kockázatok és mellékhatások beláthatatlanok!

Lackfi János


Papír kiadás: https://feketesas.hu/konyv/a-reszvetel-nem-onkentes/


FONTOS!

Egyszeri megvásárlás alkalmával, a vásárlástól számított 10 napon belül, maximálisan 2-szer lehetséges a megküldött e-könyv anyagának letöltése. Erre kérjük figyeljenek!

2 000 Ft

Adatlap
Szerző: Makó Ágnes
Cím: A részvétel nem önkéntes (e-könyv)
Részletes tematika: novella, e-könyv
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2024
Formátum: ePub
Oldalszám: 196 oldal
Kötészet: nincs
ISBN: 978-615-6168-73-3