Zelei Anna

Az elveszett erdő (második kiadás)

Hogy vannak a magyar erdők, ki vigyáz rájuk, van-e jövőjük?

Tényalapú, titokzatos ismeretterjesztő erdőbúvárkodásra invitálom a Természetbarátokat: Mire jó a műerdő és hogyan tudod megkülönböztetni az igazi, természetes erdőtől? Mit tud a jó erdész, és kedveli-e a vadászt? Mit csinál az erdő, amikor ökoszisztémaszolgáltatást nyújt? Kinek az érdeke idős erdeink kivágása? És miért nem büntetik az évszázados erdők eltüzelőit? Mi az az özönnövény, és hogyan képes megfojtani őshonos fáinkat? Egyáltalán mit tehetünk az erdőkért? Biodiverzitás, ökológia, szénmegkötés és társaik – környezetvédelmi fogalomtár példákkal.

Egy fa, egy növény sohasem lesz olyan népszerű, mint egy koala, panda vagy egy delfin. A fáknak egyszerűen rosszabb a marketingjük. Sokkal kevesebben kíváncsiak a növényekre, mint az állatokra, úgy is mondhatjuk, hogy nem hoznak olyan kiadós vizuális és financiális hasznot. Márpedig, ha az erdőre és növényeire így tekintünk, akkor halálra ítélt vállalkozás a megmentésük. Ne akkor akarjuk megismerni az erdőt, amikor környezetünk már csak nyomokban tartalmazza, hiszen akkor az egészséges emberiségnek is vége…


Magányosan kering a Föld nevű bolygó a sötét végtelen űrben. Egyetlen van belőle, egyszeri és megismételhetetlen. Hátán hordja milliónyi lakóját; embereket, állatokat, növényeket, egyszerűbb és bonyolultabb teremtményeket. Mind-mind teszi a dolgát, ahogyan az eleve elrendeltetett, miközben csak az ember gondolja mind közül, hogy ő áll az összes élőlény felett…

Drón ereszkedik lassan az erdő fölé, a zöldet pásztázza. Megkülönbözteti a fenyőt a lombhullatótól, fiatal erdőt az időstől, beteget az egészségestől, hőkamerájával látja a vadakat. Pontosan meg tudja mondani, hogy hol éjszakáznak a szarvasok, hol járnak a vaddisznók, jó volt-e a tavalyi makktermés és mekkora az idei szaporulat…

Ember és erdő. Csodálatra méltó lények, jelenlegi ismereteink szerint pótolhatatlanok. Az erdő kezdetektől fogva kíséri a Homo sapienst, segítségével óceánokon keltünk át, háborúkat nyertünk meg, teleket vészeltünk át, falvakat, városokat építettünk. Társunk bölcsőtől a sírig.

Az ember átkozottul okos lény, jól tudja, hogy mennyire fontosak az erdők. De akkor miért haldokolnak? Miért vannak a 24. órában? Az erdő nem élet-halál kérdése. Annál sokkal fontosabb.

Zelei Anna


A WWF Magyarország ajánlásával:

“Az erdők napjaink környezeti válságának tükrei. A felpörgő klímaváltozás erdőket is alakító hatásairól egyre többet hallunk, ugyanakkor ritkán gondolunk arra, hogy az ember által előidézett drámai folyamat csak az egyik utolsó csepp a pohárban. Valójában évszázadok óta pusztítjuk, gyengítjük és alakítjuk át erdeinket, alig törődve a következményekkel. Miközben az erdők még így, leromlott állapotukban is felbecsülhetetlen értéket jelentenek számunkra.

Az erdőkért sokan aggódnak. Egy-egy tarvágás néha lakossági tiltakozásokat is elindít. Magyarországon a szűk erdész- és természetvédő berkeken túl mégis kevesen emelnek szót az erdők hatékonyabb, országos szintű védelme érdekében. Zelei Anna kivétel, aki bizony szót emel, sőt tollat ragad. Páratlan lendülettel írja le gondolatait az erdők történetével, működésével, a létüket fenyegető kihívásokkal kapcsolatban. A sok összegyűjtött ismeretet remek fotókkal, sőt versekkel illusztrálja. Ajánljuk könyvét mindazoknak, akik szívükön viselik a hazai erdők sorsát, többet szeretnének tudni róluk és a rájuk leselkedő veszélyekről, vagy akár tennének is értük.”

Dr. Gálhidy László

WWF Magyarország, Erdő programvezető


Az Év Könyve 2022 közönségszavazásának nyertese!

https://azevkonyve.hu/nyertesek/album


A kötet első kiadása: Az elveszett erdő

20% kedvezmény

3 976 Ft

Adatlap
Szerző: Zelei Anna
Cím: Az elveszett erdő (második kiadás)
Alcím: Hogy vannak a magyar erdők, ki vigyáz rájuk, van-e jövőjük?
Részletes tematika: ismeretterjesztő, környezetvédelem, botanika
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2023
Formátum: A5
Oldalszám: 232 oldal (102 színes fotóval)
Kötészet: kartonált, füles, ragasztókötés
ISBN: 978-615-6168-57-3