Bánffy Miklós kettős küldetése

Bánffy Miklós kettős küldetése

Bukarest, 1943. Politika és diplomácia

Bánffy Miklós sokoldalú és sokféle írói-művészi-politikusi pályájának ma már nem ismeretlen, de mind ez ideig teljességében fel nem tárt mozzanata 1943-as titkos bukaresti diplomáciai küldetése. Akkor, a második világháború utolsó szakaszában, reá hárult az a feladat, hogy a román államvezetés megbízottjaival tárgyaljon a már igen megromlott román-magyar államközi rendezésének lehetőségeiről, illetve hogy e tárgyalás hátterében titokban szót értsen Iuliu Maniuval, a román ellenzék nagy tekintélyű személyiségével, a hitleri Németországgal való együttes szakításról.

Megbízása sem egyik, sem a másik vonalon nem járt eredménnyel: az Erdély jövőjét illető, homlokegyenest ellenkező elképzelések ebben a sorsdöntő pillanatban is feloldhatatlanok voltak. Ami pedig ezek után következett az köztudott.

Erről a titkos küldetésről Bánffy Miklós maga is szólt egy sokáig kiadatlan visszaemlékezésében. De foglalkoztak vele a korszak történészei, irodalomkutatói, kitér rá emlékezéseiben az akkori politikai élet több szereplője.

Csapody Miklós most – mindezeket feldolgozva és a Bánffy-pályakép egészébe behelyezve – feltárja a magyar külügyminisztérium ide vonatkozó diplomáciai iratanyagát és háttér-információs forrásait, s felszínre hoz olyan részleteket és összefüggéseket, amelyek révén mélyebben megismerhetjük az akkori idők egész román-magyar viszonyrendszerét, s betekinthetünk a diplomácia „boszorkánykonyhájába” is.

Szerző: Csapody Miklós

25% kedvezmény

5 000 Ft 3 750 Ft

Csak 2 maradt készleten

Adatlap
Szerző: Bánffy Miklós kettős küldetése
Cím: Bánffy Miklós kettős küldetése
Alcím: Bukarest, 1943. Politika és diplomácia
Kiadó: Polis Könyvkiadó
Megjelenés éve: 2015
Formátum: A5
Oldalszám: 740
Kötészet: Keménytáblás, cérnafűzött
ISBN: 9786065420564