Budapesti Építkezések Állomásai

Budapesti Építkezések Állomásai

A színes album Budapest városépítészetének egy fejezetét, a magyar világörökség egyik jelentős részét mutatja be. Könyvünk a millenniumi földalatti vasút megállóinak közelében fekvő fontosabb épületek kapcsán felvillantja az ezeket alkotó 19–20. századi fővárosi építészek életművét is, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteménye és Fényképtára rendkívül gazdag anyagának segítségével. A könyv mint guide is használható, gondolva a várost megismerni szándékozó turistákra, látogatókra.


Néhány évvel ezelőtt a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma a millenniumi földalatti vasút állomásain rendezett kiállítása mutatta be Budapest városépítészetének egy fejezetét. A kiállítás alapgondolata az volt, hogy a megállók közelében fekvő egyes fontosabb épületek kapcsán felvillantsa az ezeket alkotó 19–20. századi fővárosi építészek életművét is, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteménye és Fényképtára rendkívül gazdag anyagának segítségével.

A könyv a 19. századra és a 20. század elejének építészetére terjed ki, arra az időszakra, amikor Pest-Buda provinciális kisvárosból a városegyesítést (1873) követően világvárossá fejlődött, s valóban méltó fővárosa lett az országnak. Az itt bemutatott tervekből, fényképekből olyan összefüggések és kölcsönhatások rajzolódnak ki, amelyek által érthetővé válik és megelevenedik az olvasó előtt a város építészeti fejlődése.

A könyv mint guide is használható, gondolva a várost megismerni szándékozó turistákra, és az itt lakókra is. Másként nézni ezt a várost, észrevenni új részleteket is múltjából – ezt célozzák a tervrajzok és régi fényképek. Részletgazdagságuk segít rácsodálkozni a város újkori építészeti fejlődésének apró részletekből összeálló mikrokozmoszára.

Szerzők: Branczik Márta és Demeter Zsuzsanna

Adatlap
Szerző: Budapesti Építkezések Állomásai
Cím: Budapesti Építkezések Állomásai
Részletes tematika: kétnyelvű (magyar-angol)
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2007
Formátum: 235x295 mm
Oldalszám: 368
Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött, védőborító
ISBN: 978-9639-352-91-9