Saly Noémi (szerkesztő)

Budapesti kultúrtörténeti séták II.: A régi pesti városfal mentén

A pesti Belvárost határoló belső körút a Deák Ferenc utcától a Vámházig a várfal tövében húzódó vizesárok feltöltésével jött létre. A 19. század elejétől kezdve végig a Kiskörút ívén impozáns közintézmények és magánpaloták sora épült a városfalra tapadva vagy közvetlenül a városfal peremén.

A múlt és jelen figyelmet érdemlő épületei közül válogattunk ebbe a kötetbe, és ahogy az egy könnyed sétánál lenni szokott, néhány esetben egy-egy érdekes vagy fontos ház bemutatása végett kissé letértünk az útvonalról. A városfal árnyékából száz év előtti jeles alakok tűnnek elő, számos kultúrhistóriai érdekesség és építészettörténeti adalék sorakozik fel, és láthatóvá válnak a legutóbbi évtizedek pozitív és negatív lenyomatai.

A sorok között megmutatkozik a történelmi és politikai fordulópontokra reflektáló pesti polgárság és a városfalakat és rendszereket túlélő folyamatos fejlődése. A könyv lapjain mintegy ötven helyszínről olvashatunk hosszabb-rövidebb leírást, a szövegblokkok tömörségét gondosan válogatott friss fotók és archív képek oldják. A sorozatot Fazakas István, a Fekete Sas Kiadó vezetője szerkeszti, a kötet szerkesztője Saly Noémi.

Reméljük, hogy sétakönyvünk a nagyközönség és a lelkes helytörténész számára is hasznosan forgatható olvasmány lesz a helyszíni szemlélődés és a fotelbéli lapozgatás alatt is.

25% kedvezmény

3 200 Ft 2 400 Ft

Adatlap
Szerző: Saly Noémi (szerkesztő)
Cím: Budapesti kultúrtörténeti séták II.: A régi pesti városfal mentén
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2015, 2017, 2019
Formátum: A5
Oldalszám: 280
Kötészet: Kartonált, ragasztott
ISBN: 978 615 5568 12 1