Kóka Rozália

Bukovinai székelyek a történelem országútján

Naplók, levelek, visszaemlékezések

A Magyarországon élő bukovinai székelyek csoportjai 2019–20-ban ünnepelték, úgymond az „édes hazába” való „hazatérésük” 75. évfordulóját. Az időpont bizonytalan, a ”hazatérés” helyett is a ”hazamenekülés” lenne a helyesebb kifejezés. Vannak, akik az 1944-es, szerbek elől való, kétségbeesett menekülés napjait tekintik hazatérésnek. Vannak, akik az 1945 tavaszán, nyarán megvalósult hivatalos letelepítés, a megállapodás napjairól emlékeznek meg inkább. Így vagy úgy, a sokat szenvedett maroknyi népcsoport hányattatása 75 esztendővel ezelőtt véget ért.

Könyvünk különböző műfajú írásai időben több mint 250 esztendőt ölelnek át. Az 1764-es madéfalvi veszedelemtől napjainkig ívelnek. A három kezdő történelmi monda a bukovinai falvak megalakulásának, emlékét idézi fel.

Kóka Rozália nem csak a bukovinai áttelepülők, hanem a belőlük kiszakadt Al-dunai, Dél-erdélyi, brazíliai és kanadai családok sorsát is követi művében. Szó esik a székelyek 1950-es éveiről, és arról a nagy fordulóról, amelynek során a származásukat már-már szégyenlő bukovinai székelyek ismét büszke népcsoporttá váltak.


Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 3742,5 forint

25% kedvezmény

4 125 Ft

Adatlap
Szerző: Kóka Rozália
Cím: Bukovinai székelyek a történelem országútján
Alcím: Naplók, levelek, visszaemlékezések
Részletes tematika: történelem, dokumentum
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2022
Formátum: B5
Oldalszám: 296 + képek
Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött
ISBN: 978-615-6168-20-7