Láng-Kovács Éva

Festők a szabadban (kartonált, 2022)

A nagybányai művésztelep regénye

1886-ban járunk. A különleges tehetséggel megáldott festőművész, Hollósy Simon nyomorúságos körülmények között tengődik a műkereskedések európai fellegvárában, Münchenben. Ám szerelméről, Käti Wallace-ról festett portréjával átütő sikert arat a Kunstverein kiállításán, és miután barátai unszolására megnyitja magániskoláját, hamarosan a bajor főváros egyik legfelkapottabb mesterévé válik. A nemes egyszerűséggel „Öreg”-nek becézett, ám mindössze 28 éves művész és tanítványai nyíltan szemben állnak a müncheni Képzőművészeti Akadémia merev oktatási rendszerével, a művészet szabadságát hirdetik. Két nagybányai növendéke, Réti István és Thorma János rábeszéli Hollósyt, hogy iskolájával szülővárosukban töltse az 1896-os nyarat. Számos, pályája kezdetén álló festő, többek között Ferenczy Károly, Grünwald Béla, Glatz Oszkár és Csók István is csatlakozik hozzájuk. A francia barbizonihoz hasonló festőiskola megalapításával nem kevesebbre tesznek kísérletet, mint a magyar művészet felszabadítására…

Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus közel száz könyvtári és levéltári forrásra támaszkodva dolgozta fel Hollósy Simon és a nagybányai festőifjak életét. A tudományos igényű, fordulatokban gazdag regény lapjain hitelesen elevenednek meg a századforduló eseményei. Bepillantást kapunk az egymással is rivalizáló festők magánéletébe, alkotási folyamatába, a kiállítások körüli bonyodalmakba, s mindeközben úgy érezhetjük, mintha egy asztalnál ülnénk a korszak legendás alakjaival, együtt idéznénk fel a millenniumi időket Bródy Sándorral, Czóbel Minkával, Feszty Árpáddal, Görgey Artúrral, Hock Jánossal, Kiss Józseffel, Kossuth Lujzával, Jókai Mórral, Pósa Lajossal, Révai Ödönnel, Szinyei Merse Pállal és Wlassics Gyulával is.


A Festők a szabadban egyedülálló könyvélményt ad a művészetrajongóknak. Láng-Kovács Éva természetes könnyedséggel vezeti be az olvasót a századforduló izgalmas világába, a korszak leghíresebb festőinek, íróinak életébe. A szerző a szépirodalmat és a tudományt egyesítette egy fordulatokban gazdag, szellemes regényben, miközben komoly művészeti kérdéseket fejteget. A személyes hangvételű, humoros írás baráti és szerelmi kapcsolatokon keresztül mutatja be a művészek titokzatos világát, megannyi izgalmas történet fonalából szőve egyetlen nagy, lebilincselő históriát.

A szerzőről:

A regényírás már iskoláskorom óta foglalkoztatott, ez később az egyetem alatt kiegészült egy kutatói szenvedéllyel. 2008-ban olvastam először Hollósy Simonról és a nagybányai festőkről, ami
elképesztő inspirációt adott.

Egy belső hang fokozatosan vezetett rá az utamra, miként tudnám egyesíteni a művészet és a szépirodalom szeretetét. Úgy éreztem, minél több emberrel meg kell ismertetnem a nagybányai művésztelep történetét.


Keménytáblás kiadás: https://feketesas.hu/konyv/festok-a-szabadban/

Weboldal: https://festokaszabadban.hu/


Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 4425 forint

25% kedvezmény

4 875 Ft

Adatlap
Szerző: Láng-Kovács Éva
Cím: Festők a szabadban (kartonált, 2022)
Alcím: A nagybányai művésztelep regénye
Részletes tematika: regény
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2022
Formátum: B5
Oldalszám: 378 oldal + 10 oldal grafika + 24 oldal színes műmelléklet
Kötészet: kartonált, füles, ragasztókötés
ISBN: 978-615-6168-39-9