Füst Milán

Látomás és indulat a művészetben

A Látomás és indulat a művészetben, Füst Milán 1946-os egyetemi előadásai alapján készült. Első változata 1948-ban jelent meg.

“Füst Milán nagyszabású esztétikája a XX. századi magyar tudományosság alapműve, amellyel érdemei szerint egyáltalán nem foglalkoztak, jelentőségét a kulturális nagy-közönség is alig ismeri” – olvashatjuk az 1997-es, a kéziratos és nyomtatott szövegelőzményeket egyaránt figyelembe vevő kiadásban, melynek sajtó alá rendezője, Kis Pintér Imre, aki az 1963-as kiadásra ideológiai és cenzurális okokból átalakított művet a hagyatékban föllelhető kézirattal és előzményekkel összevetette, s a szöveggondozást a kritikai kiadásokra jellemző igényességgel elvégezte.

Miért egyedülálló Füst Milán esztétikája? Nos, mert egyedülálló művész bölcselete, amely minden mondatában, minden tételében, minden példájában e magányos alkotó máig felfejthetetlen művészetét tükrözi, s ily módon Füst Milán negyvenéves írói, s tegyük hozzá: tanári pályájának sűrítése és összegzése. Mert valóságos hallgatóságnak, nagyközönségnek készült, s az élőbeszéd elevenségével hat, az alkotói-befogadói élményleírások láttató lendületével szólít meg minket.

Maga a szerző írta, hogy könyve példátlanul áll nemcsak a magyar esztétikai és irodalmi tudományunkban, hanem a külföldiekben is, mert nemcsak a művészetek világának egész bölcseletét tartalmazza, hanem olyan lélektani eredményei is vannak, amelyek mindeddig ismeretlenek voltak, különösen az indulatmenetek és ritmika dolgában, de egyebekben is.

A Látomás és indulat a művészetben életteljes, művészien megírt filozófiai munka – állítja a szerző, s az olvasóban is ez az érzés erősödik előadásról-előadásra, témáról-témára, fejezetről-fejezetre.


A kötet korából fakadóan kisebb borítót érintő hibák előfordulhatnak.

Könyvritkaság.


Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 3900 forint

4 300 Ft

Adatlap
Szerző: Füst Milán
Cím: Látomás és indulat a művészetben
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2006
Formátum: A5
Oldalszám: 496 oldal
Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött
ISBN: 978-963-9352-94-0