Kóka Rozália

Mátyás király neve napja

Száz szép mese Mátyás királyról - Gyulai Líviusz csaknem száz metszetével

Kóka Rozália a Népművészet Mestere, Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes, néprajzkutató, újságíró, író már több évtizede gyűjti a Mátyás királyról szóló szájhagyományt, és a fellelt folklórkincs legszebb, legértékesebb darabjait azóta írja és meséli kicsiknek és nagyoknak, a mesét hallgatni és mondani szerető olvasóknak – de elsősorban a gyermekeknek. Most ezek közül százat nyújtunk át az olvasóknak, bemutatva ezt az egyedülállóan gazdag népi hagyományt.
A könyvet Gyulai Líviusz csaknem száz nagyszerű linóleummetszete illusztrálja.

A kötet előszavából:
„Hunyadi Mátyás a magyarság szájhagyományának legkiemelkedőbb hőse, emellett a szomszédos népek meséinek, mondáinak, hősénekeinek is népszerű alakja. A népi képzelet felruházta minden, az emberiség számára örök eszményt jelentő nemes tulajdonsággal.Könyvem több mondandójából is kiviláglik, hogy a nép hite szerint Mátyás uralkodói hivatását, küldetését Istentől kapta. Szabadságszerető, igazságos, életszerető, bölcs, erős, a szegényekkel együttérző, jó humorú király képe rajzolódik ki a kötet lapjain.
Könyvemet elsősorban a gyermekek, fiatalok épülésére szánom, de örömüket lelhetik benne a felnőttek is. Segítséget szeretnék nyújtani annak a több száz hazai és határainkon túl élő, mesemondói tehetséggel, de legalábbis mesemondó kedvvel megáldott fiatalnak, az őket felkészítő pedagógusoknak, szülőknek, akik évről évre lelkesen készülnek szeptember 30-ára, a Magyar Népmese Napjára, a Mátyás király mesemondó versenyekre, vagy csak az iskolai ünnepségek műsorait kívánják Mátyás-történetekkel színesíteni.”

25% kedvezmény

4 200 Ft 3 150 Ft

Elfogyott
Adatlap
Szerző: Kóka Rozália
Cím: Mátyás király neve napja
Alcím: Száz szép mese Mátyás királyról - Gyulai Líviusz csaknem száz metszetével
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2014
Formátum: B5
Oldalszám: 312
Kötészet: kötött
ISBN: 9789639680807