Moldvai kerékpár és más történetek

Moldvai kerékpár és más történetek

Csoma Gergely a fényképészként, szobrászművészként, néprajzi gyűjtőként ismert alkotó most szépíróként lép az olvasóközönség elé.
Kisregénye és elbeszélései a moldvai csángók történelem-szorította világának szigorú, kegyetlen valóságát mutatja be. Ám mivel csupa reális sorsot ír le, s mivel oly irreális az ábrázolt valóság – már-már szürreálisak a történések. Csoma Gergely szinte magába lényegítette a „csángóságot”, nyelvükön, róluk és értük, szinte helyettük írja meg történeteit – történetüket.

“A ház fölött darvak köröztek. Kitárt szárnyú, pompás nagy madarak. Úsztak csendes keringéssel a tető fölött. Gyönyörű fénykép volt, álltam meredten, hogy nyersanyag nélkül is rögzíthessem a látványt. Az agyagtöltés előtt állt Anna néni vörös lepelszoknyában, fehér, csángós ingben, nézte kitárt karral, mosolyogva a ház fölött keringő karcsú madarakat. A darvak három-négy kört írtak még le a levegőben, némán, azután felvágtak a magasba. Életem legszebb felvétele volt, tudtam ezt, és azt is, hogy csak én láthatom, mindig csak én. Anna néni állt, kitárt karokkal, s nézte őket, így fogok már emlékezni rá halálomig. Velük repült csöndesen a gomolygó, sűrű felhők közé. Azután már nem látta a darvakat, ahogy én sem Anna nénit, mert eltűntek a magasban, és tudom: szállnak azóta is, csöndes mély szárnyalással, és suhan velük – és velem is, aki láthattam őket – örökre, az elhagyott idő. “


Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 1500 forint

25% kedvezmény

1 650 Ft

Adatlap
Szerző: Moldvai kerékpár és más történetek
Cím: Moldvai kerékpár és más történetek
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2012
Formátum: A5
Oldalszám: 180 oldal
Kötészet: puhatáblás, ragasztókötött
ISBN: 978-963-9680-63-0