Gál László

„Ó, a Balaton, régi nyarakon”


„Ó, a Balaton, a régi nyarakon” régi nagy sikerű slágert idézi fel ez a könyv címében és hangulatában is. Cseh Tamás és Bereményi Géza klasszikussá vált dalának a refrénje, csak úgy, mint a könyv,  nosztalgikus visszatekintés arra a korra, mikor a “nagy generáció”, a mai hatvanasok legfogékonyabb éveiket élték.

„Mennyi szép nyaralás emléke tolul fel, visszagondolva a gyermekkorba, ifjúkorba. A vízszag, a jegenyék, az elmenő vonatok hangja. A víz hűvössége, selymessége, tágassága. A nádasok, a naplemente, a csónak. Minden korban más arcát fedeztük fel a tónak. Gyerekként a fürdések, a hatalmas, fekete, kiszuperált, felfújt autógumi belső (aminek szelepe mindig felhorzsolta valakinek a bőrét), a szürke homok, a nagy dinnyék, fagylaltok, főtt kukoricák. Aztán később a mólók, a randevúk, a szerelmek, a nagy séták, a titokzatos, reményteli esték. Aztán nyaralások a családdal, nyaralások a barátokkal, nyaralások lányokkal, nyaralások már a saját családdal. A Balaton vize, ami semmivel össze nem téveszthetően selymes, ami csodálatosan meleg tud lenni, ami strandnak hatalmas, mégis emberien véges. A túlsó part hegyei, dombjai. A fák, a jegenyék, a fűzek, a platánok, a fenyők. A kövek a vízparton. A tejivók, a lángossütők, a gombák, a piacok. A mólók, a parkok, a vasútállomások, a restik…” – és még megannyi, gyermekkori nyarakat idéző emlék elevenedik fel e kötet lapjain.

A Minerva Kiadó könyvét, melyben a hatvanas évek Balatonjának világa elevenedik meg számos képpel és Gál László élvezetes szövegével, most mi kínáljuk az olvasónak.


Ritkaság. A kötet korából és méretéből fakadóan kisebb borítót érintő hibák előfordulhatnak.

6 400 Ft

Elfogyott
Adatlap
Szerző: Gál László
Cím: „Ó, a Balaton, régi nyarakon”
Kiadó: Minerva Kiadó
Megjelenés éve: 2014
Formátum: A/4
Oldalszám: 200
Kötészet: kötött
ISBN: 978-963-0643-54-2