Bede Béla

Sport az egész élet

-

Van annak már legalább húsz éve, hogy néhány sport témájú novellámat közölte az Élet és Irodalom. Írtam közben több, a Corvina Kiadónál megjelent tematikus útikönyvet a legkülönbözőbb témákban, a magyar szecessziós építészetről, a magyar borvidé­kekről, a népi építészetről és kézművességről, nem­zeti parkjainkról.

A sport iránti szeretetem természetesen töretlenül megmaradt. Gyerekkorom óta kipróbáltam magam minden sportban, a snúrtól a vízen kacsázáson át a csúzlizásig, de egyikben sem értem el túl nagy sike­reket. Ez azonban nem vette el a kedvem attól, hogy felnőttként is bele ne kóstoljak a legkülönbözőbb sportágakba, a hegymászástól kezdve a pétanque-on és a búvárkodáson át a biliárdig, szintén nem igazán fényes eredménnyel.

Az érdekesebb sportbéli kalandjaimat meg is ír­tam. Így jött össze egy csokorra való novella, me­lyekből talán kiderül, hogy az átlagos fizikai adottsá­gú embereknek (mi vagyunk többen) a sportokban ugyanolyan sikerélményei lehetnek, mint az élvo­nalbeli versenyzőknek, még akkor is, ha a hozzájuk hasonló amatőröket sem tudják legyőzni. Remélem, a novellákból is kiderül, hogy mindig igyekeztem kellő öniróniával viszonyulni csetlés-botlásaimhoz.


Bede Bélát jó olvasni. Egyrészt, mert igen szórakoztatóan me­sél fölöttébb érdekes történeteket; másrészt, mert hasznos ön­vizsgálatra késztet. Minél tovább jutsz e könyvben, annál inkább mész össze, ha netalán (túl) sokra tartottad magad, e kötet végére Gulliverből bizonyosan Vidor leszel.

Mert hát melyikünk lenne képes megmászni a Kilimandzsárót vagy a Jáva szigetén füstölgő Bromo vulkánt? Ki kockáztatná meg közülünk, hogy elmegy a Szamoa-szigeteki ősi kőemlékhez, ahol az a veszély fenyegeti – noch dazu –, hogy bottal kergetik el? Ki ralizna úttalan úton, egy nap nyolc órán át, 15 km-es sebességgel a Pantanal felé? Ki merné kijelenteni azt, ami ebben a műben a leghatározottabban le vagyon szögezve, hogy „víz alatt nyugodtan úszkáló búvárt cápa még soha nem támadott meg”?

Persze annak, aki gyerekkorában derékig süllyedt a Rákos-pa­tak jeges vizébe, meg sem kottyan az ilyesmi.

De csak annak.

Ám nem csupán különleges kunsztokról szól ez a derűs tabló. Előkerül a snúr, az egyes helyeken csumegának becézett csúzli, aztán a kacsázás világrekordja (ha valaki nem sejtené: az ame­rikai Kurt Steiner tartja a lapos kavics 88 pattanásával), vagy a gombfoci, amelynek alapvetéseit 1958-ban a Kárpátia étteremben fektették le, minden gourmet-nak összefolyt a nyál a szájában.

S van még itt olyan tétel, hogy „a kerékpárverseny csak annak unalmas, aki nem szereti a bringát”, továbbá megtudjuk azt is: a lebilincselő B. B. Czibor Zoltán szomszédja volt Barcelonában.

A legjobban azonban az szökik a szembe, hogy a szerző imádja a sportot.

Még inkább az életet.

Hegyi Iván


A szerző eddig megjelent munkáiból:

 • Brazília (Lempert Mártával) – Panoráma, 1983., 1997.
 • Katalónia (Lempert Mártával) – Panoráma, 1991., 1997.
 • Magyar szecessziós építészet – Corvina, 2012., 2015.
 • Magyar borvidékek – Corvina, 2013.
 • Gyógyfürdők és gyógyszállók Magyarországon – Corvina, 2014.
 • Nemzeti parkok Magyarországon – Corvina, 2015.
 • Magyar népi építészet – Corvina, 2016.
 • Magyar népi kézművesség – Corvina, 2017.
 • Magyarország újévtől szilveszterig – Corvina, 2018.
 • Budapest építészete – Corvina, 2020.
 • Emlékhelyek Magyarországon – Corvina, 2022.
 • Sport az egész élet – Fekete Sas Kiadó, 2023.

 

25% kedvezmény

2 400 Ft

Adatlap
Szerző: Bede Béla
Cím: Sport az egész élet
Alcím: -
Részletes tematika: novella, sportnovella, sport
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2023
Formátum: A5
Oldalszám: 200 oldal
Kötészet: kartonált, füles, ragasztókötés
ISBN: 978-615-6168-67-2