Fodor Ákos

Zaj-szünet

hátrahagyott versek
Szerkesztette: Podonyi Hedvig

Fodor Ákost a magyar haiku mestereként tartják számon, és való igaz, hogy számos művének e japán eredetű versforma ad formai keretet. Ám lírai mondandója jóval tágasabb és sokszínűbb annál, mintsem hogy egyenruhába lehetne kényszeríteni – és ő nem is tette ezt: minden egyes alkalommal gondosan mérlegelte, milyen „öltözetben” szeretne mutatkozni egy-egy verse: haikuként, vagy épp más módon.

Szövegeinek közös vonása tehát nem elsősorban a formai megoldások hasonlóságában keresendő, hanem inkább az általuk képviselt szemlélet megnyilvánulásában, amit már első, 1978-ban megjelent könyve is jól érzékeltet. Világával olyan szemlélődő békességbe invitál, amely képes új dimenzióba emelni a figyelmet, lehetővé teszi az evidensnek tűnő fogalmak újragondolását, alapos körbejárását, teret ad a szelíd játékosság derűjének. Tűnődései, ráismerései segíthetnek visszatalálni az önmagunkkal folytatott, benső párbeszéd folytatásához is, melynek hangjait mind gyakrabban nyomja el a hétköznapok praxisának hangosodó, gépies zakatolása.

 „Számomra a költészet lényege nem egyéb, mint a ritka-drága, tartalmas és eleven csend, amely a legszükségesebb szavak foglalatába helyezve úgy ragyog föl, hogy képes átköltözni befogadójának szemébe-szívébe is” – mondta egy interjújában. Ilyen termékeny és időtlen csend-pillanatok születéséhez szeretnénk most alkalmat adni, a költő második posztumusz kötetének közreadásával.


A Fekete Sas Kiadónál eddig 7 kötete jelent meg + 1 válogatás, 1 hangoskönyv és 2 e-hangoskönyv:


Exkluzív lehetőség! Díner Tamás fotóművész és Fodor Ákos költő BESZÉDES KÉP – KÉPES BESZÉD című exkluzív, számozott kiadványa: https://feketesas.hu/konyv/beszedes-kep-kepes-beszed/


Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 1800 forint

25% kedvezmény

1 800 Ft

Adatlap
Szerző: Fodor Ákos
Cím: Zaj-szünet
Szerkesztő: Podonyi Hedvig
Alcím: hátrahagyott versek
Részletes tematika: haiku, vers
Kiadó: Fekete Sas Kiadó
Megjelenés éve: 2017
Formátum: B6
Oldalszám: 111 oldal
Kötészet: kartonált, ragasztókötés, füles
ISBN: 978-963-9680-79-1